Oeganda, officieel de Republiek of Oeganda is een land op de evenaar en wordt terecht de parel van Afrika genoemd. Het grenst aan Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa. Het land werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Boeganda zijn er in Oeganda nog 4 andere koninkrijken: Ankole, Bunyoro-Kitara, Busoga en Toro …

In het zuidoosten van Oeganda bevindt zich het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Dit meer behoort voor bijna de helft tot het grondgebied Oeganda, de rest tot de buurlanden Tanzania (grotendeels) en Kenia.

Kampala is de hoofdstad en het industriële en bestuurlijk centrum van het land. De stad ligt verspreid over zeven heuvels en de naam betekent ‘de heuvels der antilopen’.

Oeganda telt ook een aantal natuurparken.
Het Nationaal park Murchison Falls heeft een oppervlakte van 3 860 km² en wordt ook wel Kabalega Falls genoemd. Het ligt op zo’n 6 uur rijden van Kampala. In dit park liggen de Murchison-watervallen. De Witte Nijl stroomt van oost naar west door het park en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen. In het park bevinden zicht Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, verschillende antilopen, waaronder de ‘Ugandan Kob’ en diverse soorten vogels.

Op 35 km te zijden van Fort Portal ligt het 766 km² grote nationale park Kibale Forest. Het bestaat uit een savannelandschap met moerasgebieden, kratermeren en tropische wouden. In het wildpark leven chimpansees, olifanten, buffels, knobbelzwijntjes en antilopen.

De besneeuwde bergtoppen van het Rwenzori-gebergt (Maanbergen) in het westen van het land voorzien 3% van de bevolking van water met hun smeltwater. Het nationaal park beslaat ongeveer de oppervlakte van 1 000 km². Hier bevindt zich ook Mount Stanley, die met zijn 5 109 m de hoogste berg van het land is.

Het nationaal park Queen Elizabeth is het meest wildrijke van Oeganda. Er zijn kuddes olifanten, buffels, nijlpaarden, bavianen en antilopen. Het pars is bijna 2 000 km² groot en heeft een savannelandschap met afwisselend moerassen, rivieren, meren en tropische regenwoud.

Het nationaal park Biwindi Impenetrable bevindt zich in het zuidwesten van Oeganda tegen de grens van het nationaal park Virunga in Congo. In het park leven nog ongeveer 340 berggorilla’s waarvan er vier families door toeristen kunnen worden bezocht.